Są serniki i serniki, no właśnie... ten jest naprawdę idealny. Zachwyciła nas nim ostatnio moja siostra. Niedziela z takim cudem może być nawet zimna i deszczowa.
Idealny sernik z białą czekoladą
Składniki:
baza na sernik:
Przygotowanie zaczynam od spodu ciasteczkowego – miękkie masło miksuję w siekaczce/blenderze i dodaję pokruszone maślane ciasteczka.
- 1 kg sera
- 4 jajka
- 1–2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 tabliczki czekolady białej
- 20 g masła
- 160 g ciastek maślanych
Czas na masę serową. Ser w temperaturze pokojowej przekładam do miski, miksuję i kolejno dodaję po jednym jajku, i za każdym razem bardzo dokładnie miksuję, aż do puszystości. Potem dodaję cukier puder, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną, i miksuję. A na koniec dodaję roztopioną czekoladę i cały czas miksuję. Jeśli zdarzyłoby się Wam, że czekolada się zetnie (tak się dzieje, jak masa serowa będzie zimna), to nie przejmujcie się, sernik i tak wyjdzie.
Formę dokładnie obklejam folią aluminiową, a na dno wkładam papier do pieczenia (ułatwi to potem oddzielenie sernika od oblepionej formy). Wykładam masę ciasteczkową.
Nakładam masę serową i równam, ale tak, by po środku była leciutka górka, a przy rantach troszkę mniej sera. Ja użyłam formy 22 cm. Formę wstawiam do naczynia z gorącą wodą, woda powinna sięgać do połowy formy. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 20 minut.
Po upieczeniu zostawiam w zamkniętym piekarniku, by sernik przestygł, wyjmuję z wody i zostawiam aby całkowicie wystygł, najlepiej zostawić na cała noc, wtedy sernik się ustabilizuje, równo dojdzie do siebie i będzie najlepszy. Smacznego. (http://kotlet.tv/idealny-sernik-z-biala-czekolada/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz