środa, 31 grudnia 2014

Przepis na cały rok

To był piękny rok. Rok wielkich emocji. Niewyobrażalnej radości i ogromnego strachu. 
Rok cudów..., pełen nadziei... 



W tym ostatnim dniu starego roku chciałam się z Wami podzielić przepisem. Ja właśnie kompletuje składniki i zabieram się do pieczenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie, zapowiada się pysznie. Gorąco polecam :) 


PRZEPIS NA CAŁY ROK

Wziąć dwanaście miesięcy, obmyć je dobrze do czysta
z goryczy, chciwości, pedanterii i lęku.
I podzielić każdy miesiąc na 30 albo 31 części,
tak, żeby zapasu starczyło dokładnie na rok.

Każdy dzionek przyrządza się oddzielnie
biorąc po jednej części pracy i dwie części radości i humoru.
Dodać do tego trzy kopiate łyżki optymizmu,
łyżeczkę tolerancji, ziarnko ironii i szczyptę taktu.

Następnie masę tę polewa się obficie miłością.
Gotowe danie ozdobić bukiecikiem małych uprzejmości
i podawać je codziennie z pogodą ducha
i porządną filiżanką ożywczej herbaty...


Catherina Elisabeth Goethe
Matka Poety (1731-1808)
Z niemieckiego przełożyła
Anna Stasiak


Szczęśliwego Nowego 2015 Roku.

4 komentarze:

  1. Aga życzę Ci Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
    Spełnienia marzeń, również tych głęboko ukrytych.
    Niech ten rok nada życiu nowych smaków i radości dnia codziennego.
    Wiele radości z córcią i mężem, miłości,zdrowia, sukcesów,
    pomyślności oraz nieustająco-inspirującej weny blogowej
    w NOWYM 2015 ROKU !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny Twój rok był :) Przepis wykorzystam! ;)
    Udanej nocy sylwestrowej i samych fajnych chwil w 2015 życzę! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowny przepis :) bardzo, bardzo mi się podoba!
    Powiem Ci, że dużo ładniej Ci w ciemnych włosach :)
    Twój rok był widzę baaardzo udany ;), życzę Ci, aby i ten taki był!

    OdpowiedzUsuń