Chciałam podzielić się z Wami wspaniałym przepisem na sernik. Wspaniały bo łatwy, szybki, zawsze się udaje i pięknie wygląda. Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy -Dziuni tj. Elżuni :).
Pierwotna wersja sernika to sernik z brzoskwiniami, ale w naszym domu przeszedł już wiele modyfikacji.
Wyborny jest z malinami albo jabłkami.
Pyszny sernik Dziuni:
Ciasto:
3 szklanki mąki (ja używam krupczatki)
1 masło
3 łyżki cukru pudru
proszek do pieczenia
5 żółtek (białka odkładamy, będą potrzebne)
Ser:
0,5 kg sera
1 jajko
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
budyń śmietankowy
2-3 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
Białka:
białka + szklanka cukru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
brzoskwinie, maliny, jabłka co dusza zapragnie
Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wykładamy spód blaszki, drugą formujemy w kulkę, wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki.
Ser ucieramy z jajkiem, masłem, cukrem, budyniem śmietankowym i mlekiem w proszku.
W oddzielnej misce ubijamy białka z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na ciasto wykładamy ser, następnie pokrojone w księżyce brzoskwinie. Przykrywamy masą z białek. Wyciągamy kulkę ciasta z lodówki. Na tarce na grubych oczkach ścieramy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 170 C ok. 1 godzinki
Ser- najlepszy oczywiście twaróg. Jeżeli korzystam z sera zmielonego, bo czasu niewiele zawsze sprawdzam skład (programy "Wiem co jem" Katarzyny Bosackiej uświadamiają mi od pewnego czasu smutną prawdę o tym co jemy). Niestety coraz częściej w serze nie ma sera. Trzeba być czujnym:)
Serdecznie polecam, naprawdę dobry :)
Miłego dnia...
Pyszny sernik Dziuni:
Ciasto:
3 szklanki mąki (ja używam krupczatki)
1 masło
3 łyżki cukru pudru
proszek do pieczenia
5 żółtek (białka odkładamy, będą potrzebne)
Ser:
0,5 kg sera
1 jajko
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
budyń śmietankowy
2-3 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
Białka:
białka + szklanka cukru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
brzoskwinie, maliny, jabłka co dusza zapragnie
Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wykładamy spód blaszki, drugą formujemy w kulkę, wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki.
Ser ucieramy z jajkiem, masłem, cukrem, budyniem śmietankowym i mlekiem w proszku.
W oddzielnej misce ubijamy białka z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na ciasto wykładamy ser, następnie pokrojone w księżyce brzoskwinie. Przykrywamy masą z białek. Wyciągamy kulkę ciasta z lodówki. Na tarce na grubych oczkach ścieramy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 170 C ok. 1 godzinki
Ser- najlepszy oczywiście twaróg. Jeżeli korzystam z sera zmielonego, bo czasu niewiele zawsze sprawdzam skład (programy "Wiem co jem" Katarzyny Bosackiej uświadamiają mi od pewnego czasu smutną prawdę o tym co jemy). Niestety coraz częściej w serze nie ma sera. Trzeba być czujnym:)
Serdecznie polecam, naprawdę dobry :)
Miłego dnia...
mmm..sernik to moje ulubione ciasto, niestety w italii nie ma twargo.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam