wtorek, 4 listopada 2014

Jesienne smaki




Pogoda nadal nas rozpieszcza. Pomimo tego, że nie ma jeszcze deszczu, wiatru i mrozu nachodzi mnie już ochota na jesienne, rozgrzewające smakołyki. Poszukuje nowych przepisów i eksperymentuje na mojej rodzinie. Ostatnim moim odkryciem była zapiekanka z dyni i mielonego mięsa z sosem beszamelowym. Jest przepyszna. Podobno odgrzewana jeszcze lepsza. My się o tym nie przekonaliśmy, nie posiadam nawet zdjęcia tego cudownego dania, ponieważ zniknęła w oka mgnieniu. Często żartujemy, że posiłki w naszej rodzinie wyglądają podobnie jak w rodzinie Krudów. Oni też nie znali znaczenia słowa resztki :) Kto nie oglądał tej bajki, musi koniecznie nadrobić zaległości- mądra bajka z przesłaniem.  Powracając do smakołyków, teraz właśnie zaczyna się sezon herbat w przeróżnych wariacjach: z imbirem, pomarańczą i goździkami, z dziką różą lub sokiem z pigwy. Łakoci z cynamonem, imbirem, korzeniami. Takie są nasze smaki jesieni.
Do kanonu deserów jesiennych dołączyło ostatnio ciasto bananowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Mąkę pszenną zamieniłam na żytnią, razową oraz dodałam orzechy włoskie. Efekt- marzenie :) Do popołudniowej herbaty w sam raz.




Ciasto bananowe

Składniki:
12 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru (20 dag)
2 jajka
1 1/2 szklanki pszennej mąki (25 dag) - u mnie mąka żytnia, razowa
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 szklanka pogniecionych bananów - czyli 3 banany mocno dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)- u mnie cukier z prawdziwą wanilią
10 dag orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, aż masa się ładnie połączy.
Wymieszaj razem wszystkie (mąkę, sodę i sól) sypkie składniki. Dodaj je do masy maślano-jajecznej i zmiksuj, aż wszystko się połączy.
Dodaj zgniecione banany, jogurt i pastę waniliową. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do keksówki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 60-70 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy.
Wyjmij z piekarnika i odstaw w keksówce na 10 minut do wstępnego wystygnięcia. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce.






Najedzone tymi pysznościami łapiemy z Hanią cieplutkie promienie słońca.




Hania i sówki dwie.




Dobranoc :)




1 komentarz: