poniedziałek, 30 maja 2016

Sposób na sałatę i pyszne śniadanie


Sałata - zielona, pyszna, krucha, chrupiąca... chyba podobnie myślą  o niej ślimaki, po prostu wiedzą co jest dobre ;) W tym roku przechytrzyłyśmy tych małych szkodników. Sałatę posadziłyśmy w starych cynowych baliach. Sposób sprawdził się na medal, już teraz cieszymy się smakiem naszej zdrowej, ekologicznej, niepodgryzionej sałaty. 


 Rośnie pod bacznym okiem małej ogrodniczki, która troskliwie o nie dba :) 






Sałata, pomidory, ogórki - smaki i zapachy lata. Co prawda jeszcze trochę trzeba poczekać na te gruntowe przysmaki, ale czy jest coś wspanialszego od sałatki greckiej, pomidorów ze śmietaną i cebulką czy mizerii w gorący, letni dzień? Proste i pyszne. Odkąd jestem na diecie bezglutenowej wciąż poszukuję nowych pomysłów na wartościowe posiłki. Wartościowe i szybkie. To jest bardzo istotne, bo czasu wciąż brakuje na długie kuchenne eksperymenty. 
Ostatnio trochę nowości wprowadziłam na śniadania. Podobno to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto go dobrze skomponować, aby po chwili nie dostać ataku wilczego głodu i nie rzucić się na coś słodkiego, "małą przegryzkę" :). Często gości na naszym stole owsianka, ostatnio przepadam za tzw. nocną owsianką. Wieczorem zalewam cztery łyżki płatków owsianych mlekiem krowim lub roślinnym, tak 2 cm powyżej poziomu płatków i wstawiam do lodówki. Rano dodaje do nich jakiś owoc, lub owoce suszone oraz kilka orzechów, dla mnie śniadanie mistrzów :)
Aby trochę urozmaicić menu, zaczęłam kombinować z omletami. Punktem wyjścia był przepis na omlet z kozim serem i szynką. 





Później ruszyła inwencja twórcza :) z serem feta i suszonymi pomidorami (w Biedronce są suszone pomidory z pestkami dyni- polecam, pestki cudownie chrupały w omlecie), z kozim serem i oliwkami, właściwie z tym co akurat mam w lodówce. Dosmaczam świeżymi ziołami. Tymianek i mięta wspaniale się komponują, przekonałam się, mimo wcześniejszych uprzedzeń ;) Szybkie, smaczne i wartościowe. Dobry początek dnia. 
Polecam na dobry początek tygodnia :)

przepis pochodzi z magazynu eIMPERIUM https://issuu.com/eimperium/docs/magazyn_eimperium_1_2016
  

2 komentarze:

  1. ogrodniczka cudna :) ja uwielbiam ostatnio taką sałatkę: rukola, pomidorki koktajlowe, ser feta, prażony słonecznik, i sos: jogurt naturalny, majonez, sos z torebki grecki...pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten omlet :) suszone pomidory uwielbiam... i też uważam, że te z Biedry z dynią są super!
    Owsianką też się ostatnio zainteresowałam... szczególnie smakuje mi z bananami i orzechami włoskimi :) chociaż kupiłam też kilka razy takie "gotowce" w kubeczkac, tylko do zalania wrzątkiem - fajny pomysł na śniadanie np. w pracy :)

    OdpowiedzUsuń