sobota, 22 listopada 2014

W poszukiwaniu zimowych smaków

Zima dla mnie smakuje sokiem malinowym, imbirem, pomarańczami, cynamonem i goździkami, pieczonymi jabłkami, bakaliami, grzańcem (chociaż już drugi sezon dla mnie niedostępnym :) w tamtym roku ciąża, a w tym roku karmienie)... mogłabym jeszcze długo tak zimowe smaki wymieniać, ale przede wszystkim smakuje mi piernikami. 
Dlatego, gdy przeczytałam przepis na ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowym i kruszonką przeczuwałam, że będzie pyszne :)




Doskonałe na zimne, zimowe wieczory, adwentowe oczekiwanie i magiczny świąteczny czas. Łączy wszystko to co najlepsze z zimowych smaków.




  

Przepis pochodzi ze strony http://www.malacukierenka.pl/ciasto-drozdzowe-z-pierniczkami-powidlami-sliwkowymi-i-kruszonka.html

Składniki:

Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa piernikowa:
100g pierników
1 łyżka przyprawy do pierników
400g powideł śliwkowych
1 łyżeczka rumu
Kruszonka:
80g miękkiego masła
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru

Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
 Na końcu dodać mąkę i wymieszać  mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Przelać je do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.  Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Masa piernikowa:
3.Pierniki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do nich powidła, przyprawę, rum i wymieszać (jeśli masa będzie bardzo gęsta, proszę dodać 1 łyżkę wody lub rumu).
Kruszonka:
4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka.
5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty.






Polecam :) Mojemu siostrzeńcowi najbardziej smakowała maślana kruszonka, wyjadał ją paluszkami z foremki :)



3 komentarze:

  1. oh tak, rączka słodsza od ciasta na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis brzmi smakowicie, powidła śliwkowe mam i pierniczki również :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam drożdżówki, ale lubię przepisy na niebanalne ciasta :) zaintrygowałaś mnie tą masą piernikową, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń